Nulstil
Filter
Luk
Ekspertviden

Immunterapi dræber kræftceller

For 10 år siden var immunterapi stadig nyt. I dag er det den type behandling, der har mest fokus i kampen for at knække cancer. Hver dag bringer ny viden, som bliver til behandlinger, der kan redde liv. Kræftceller er et komplekst mysterium, og immunterapi er en behandling med fantastiske perspektiver. Men det er ikke noget vidundermiddel, for der er stadig mange, der ikke har gavn af behandlingen, og der er stadig mange bivirkninger.
Sund viden fra apoteket

Har du hovedpine?

500.000 af os danskere har hovedpine mindst én gang om ugen. Hovedpine har mange niveauer lige fra irriterende gener til invaliderende smerter. Hvis du oplever kraftig hovedpine, bør du tale med din læge. Det samme gælder, hvis hovedpinerne er tilbagevendende, og du ikke kender forklaringen. Her gennemgår vi forskellige typer hovedpiner, og giver tips til at tackle smerter.
Sund viden fra apoteket

Kærlig pleje til familiens små

Som forælder vil man altid gøre det allerbedste for sine børn. Fx ved at tage små hverdagsgener i opløbet, og ved at forebygge med den rigtige hjælp og omsorg. På apoteket har vi særligt fokus på, at familiens små trives godt.
Ekspertviden

Kan medicinsk cannabis fjerne gigtsmerter?

Forhåbentlig kan forskningsprojektet CAN-ART om tre år kaste lys over virkning og bivirkninger ved brug af medicinsk cannabis mod gigtsmerter. Det hele begyndte i et varmtvandsbassin i Gråsten, hvor en flok gigtpatienter gav Oliver Hendricks en AHA-oplevelse.
Sund viden fra apoteket

Når ibuprofen er den rigtige smertestillende medicin

Du har sikkert læst og hørt det før: Den officielle anbefaling her i Danmark er, at du altid bruger smertestillende medicin med paracetamol mod svage smerter i det daglige. Det er fordi, paracetamol giver lavere risiko for bivirkninger end midler med ibuprofen. Men selvom paracetamol tit virker fint, fordi det både reducerer smerter og feber, så er der tilfælde, hvor ibuprofen er den rigtige smertestillende medicin.
Sund viden fra apoteket

Klar til vintersæsonen?

Vejret er nok det emne, vi danskere taler mest om. For vores vejr er omskifteligt, og påvirker vores hverdag rigtig meget. Ikke mindst i vinterhalvåret, hvor mørket og kulden skruer ned for energien og udendørsaktiviteterne – mens der til gengæld bliver skruet op for forkølelser, influenzaer og andre vinterrelaterede lidelser.
Ekspertviden

230.000 lever med erhvervet hjerneskade

Hvert år bliver 26.000 voksne og 1.500 børn indlagt med skade på hjernen. Nogle kommer sig helt eller delvist. Andre må indstille sig på en helt anden version af livet. ”Hjernen er mesteren,” siger Lone Vesterager Martinus. ”Derfor kan det være fatalt, hvis dele af hjernen bliver ødelagt.”
Ekspertviden

Glad ryg

Hver dag har mere end 600 mio. mennesker i verden ondt i ryggen. Nogle af dem bor i Danmark, og langt de fleste af os har prøvet det. Måske endda flere gange. Jan Hartvigsen har gode nyheder til alle, der har rygsmerter inde på livet: Det er muligt at leve godt og længe, selvom du døjer med ondt i ryggen. Her får du at vide, hvad du skal gøre – og hvad du ikke skal gøre – hvis du har ondt i ryggen.
Ekspertviden

Kan leddegigt forebygges og kureres?

Leddegigt er en såkaldt autoimmun sygdom. Det betyder, at immunsystemet ved en fejl går til angreb på kroppen, så der opstår inflammation, dvs. betændelse, i leddene. Ubehandlet vil leddegigt æde brusk og knogler, så leddene bliver destrueret. Sådan går det heldigvis sjældent i dag, hvor forskning har banet vejen for effektive behandlinger. Dog ikke skræddersyet endnu, men er det på vej?
Sund viden fra apoteket

Nervesmerter er intense

Smerter mærker du, når dine følenerver sender besked til hjernen om, at det gør ondt et sted i kroppen. Det er et helt naturligt alarmsystem. Også i forbindelse med sygdomme og skader, der påvirker nervetrådene, som sender sanseindtryk til hjernen. Her har vi fokus på nogle af de situationer, hvor følenerverne bliver overaktiveret, så du oplever de intense nervesmerter.
Sund viden fra apoteket

Fire udbredte typer betændelse

Blindtarm, blære, bihuler og hals kan blive betændt. Hvad er betændelse? Hvorfor kommer det? Og hvordan behandler man det? Betændelse er meget udbredt. Det kan være alt fra betændelse i et lille sår eller et øje – til mere alvorlige betændelser. Nogle af de meget udbredte er halsbetændelse, bihulebetændelse, blærebetændelse og blindtarmsbetændelse.
Sund viden fra apoteket

Gode råd til dig med artrose

Over 300.000 danskere har diagnosen artrose (slidgigt). I virkeligheden er der mange flere, for med alderen oplever næsten alle, at leddene bliver stive og ømme uden, at man nødvendigvis går til lægen. Mange kan holde symptomerne på et tåleligt niveau, men operation kan ende med at være den bedste løsning. I Danmark bliver der normalt foretaget ca. 10.000 knæoperationer og 10.000 hofteoperationer om året. Men også nye knæ og hofter må mange vente ekstra længe på lige nu. I alt står ca. 100.000 danskere aktuelt på venteliste til en eller anden slags operation.
Sund viden fra apoteket

Hjælp - forkølelsen kommer!

Vintermånederne er traditionelt sæson for forkølelse. Årsagen er især, at vi opholder os indenfor, hvor vi er tættere på hinanden. Jo tættere kontakt, og jo flere mennesker, jo større risiko for, at forkølelse kan smitte. Forkølelse er nemlig en virus.
Sund viden fra apoteket

Ubehag i mave og /eller tarm?

Smerter og ubehag i mave-tarm systemet er noget, alle mennesker kender til. I større eller mindre grad. Af kortere eller længere varighed. Og med forskellig frekvens. Det kan være symptomer som smerter, halsbrand, sure opstød, kvalme, forstoppelse, diarré, luft i maven og oppustethed. Hvad er årsagen? Er det farligt? Og hvad kan du gøre ved det?
Sund viden fra apoteket

Nedtrykt, ked af det - eller deprimeret?

Depression er en lidelse, som mange danskere udvikler i løbet af livet. Endnu flere oplever perioder, hvor humøret og energien er reduceret. Det er naturligt, at livets barometer går op og ned. Ingen går rundt og er lykkelige 24/7 hele livet. I virkeligheden er det et sundhedstegn at reagere på en belastning, for vi er ”kun” mennesker. Men hvis det påvirker din funktionsevne i længere tid, så er det relevant at få hjælp.
Sund viden fra apoteket

Når kroppen knirker

Det borer, murrer og giver jag af smerter. Nogle gange kan du nemt sige, hvor smerten sidder. Andre gange er det mere diffust, og nogle gange er smerter i bevægeapparatet ledsaget af nedsat bevægelsesevne. Dine muskler, sener og ledbånd kan nemt få skader og slid i løbet af livet. Her er nogle gode råd til, hvordan du forebygger og lindrer.
Sund viden fra apoteket

Hold munden sund

Dine tænder skal helst holde hele livet. Mange danskere lever godt med protese, men egne tænder er altid at foretrække. Derfor skal du pleje dem. Både derhjemme i det daglige og ved at passe dine besøg hos tandlægen. Mundhygiejne er vigtig for dine tænder.
Sund viden fra apoteket

Kvinde min…

Kvinder skal lægge krop til lidt af hvert i løbet af livet. Graviditet og overgangsalder er to af de helt store udfordringer – selvom begge dele er en overgang. Kvindens sarte kønsorgan har til gengæld brug for opmærksomhed og pleje hele livet.
Sund viden fra apoteket

Ubalance i underlivet?

Det svier og klør. Dit udflåd har ændret sig. Måske lugter det endda. Og så er der smerterne: Svie når du tisser og ømhed, når du har sex. Alt sammen symptomer, der peger på, at dit underliv er i ubalance. Men hvad er kvindens underliv for ”en størrelse”? Og hvorfor er det så sart?
Sund viden fra apoteket

Skavanker i øjnene

Udfordringer med øjnene? I hverdagen er du meget afhængig af dit syn. Derfor gælder det om at passe på øjnene. Fx ved at kende de mest udbredte skavanker både børn og voksne kan løbe ind i. Og ikke mindst ved at vide, hvad du skal gøre.
Sund viden fra apoteket

Smerter og smertebehandling

Hvad er smerter? Hvornår er de hhv. milde, moderate og kraftige? Hvornår skal du reagere på smerter? Hvad kan smerte betyde? Og hvordan behandler du dine smerter? At have ondt reagerer vi alle på – lige fra spæd. Heldigvis, for smerter er en besked fra kroppen om, at der er noget galt, og at den gerne vil have din hjælp.
Sund viden fra apoteket

Helvedesild lever op til sit navn

Helvedesild klør og brænder værre, end du kan forestille dig, hvis du ikke har haft sygdommen. Symptomerne kan drive enhver til vanvid, og desværre er der rigtig mange, der har risiko for at få sygdommen. Det er nemlig sådan, at hvis du har haft skoldkopper som barn, så har du resten af livet den virus i kroppen, der pludselig kan kickstarte et udbrud af helvedesild.
Ekspertviden

Har du også tarmsyge?

Ca. 1 mio. danskere har ondt i tarmene. Hvis du er en af dem, så ved du, hvor meget det kan gå ud over livskvaliteten, hvis der er gener fra et eller flere steder af den kanal, som fører mad og drikke fra munden til endetarmen. Flere sygdomme kan give gener – blandt andet Crohns sygdom, som er kronisk betændelse i tarmen.