Bemærk at priser og lagerbeholdning kan variere, når du skifter apotek.
Din kurv bliver automatisk opdateret.
Nikotintyggegummi
Overgangen fra ryger til ikke-ryger kan være svær, da der både skal gøres op med de faste rygevaner og den stærke afhængighed af nikotin. Plastre, inhalatorer og produkter, som eksempelvis et nikotintyggegummi, kan hjælpe dig med et rygestop. Men det er ikke mirakelmidler - du skal selv ville det, hvis dit rygestop skal blive en succes. Har du brug for noget til at stilne rygetrangen, så er et nikotintyggegummi måske noget for dig?
Hvad er nikotintyggegummi?
Nikotintyggegummi er et tyggegummi, der indeholder nikotin. Dette stof er oprindeligt udvundet af tobaksplanten, men i dag fremstilles det syntetisk, og findes f.eks. i cigaretter. Nikotin har en stimulerende effekt på hjernens frigørelse af signalstoffer, som bl.a. dopamin, der virker som hjernens belønningssystem. Når nikotinen indtages gennem mundens slimhinder, som ved at tygge nikotintyggegummi, kan det give en følelse af velbehag, som kan skabe afhængighed. Nikotintyggegummi kan bruges som et alternativ til cigaretter og som hjælpemiddel til et muligt rygestop. Ved at bruge et nikotinerstatningsprodukt, som f.eks. Nicorette Nikotintyggegummi Freshmint 2mg, forsvinder trangen til nikotin, og abstinenserne mindskes kraftigt på trods af, at du får tilført langt mindre nikotin end ved rygning. Samtidig undgår du tjære, kulilte og de flere tusinde andre kemiske stoffer, der er i tobak.Er det farligt at tygge nikotintyggegummi?
Nikotintyggegummi er et medicinsk produkt, og det bør ikke anvendes af rygere under 15 år. Hvis du er under 15 år og ønsker at benytte nikotintyggegummi, f.eks. i forbindelse med rygestop, skal en læge konsulteres inden anvendelse. De nikotinprodukter du kan købe i dag, indeholder dog så små doser nikotin, at der ikke er påvist nogen risiko ved, at raske personer bruger dem i kortere perioder, men der kan stadig opstå bivirkninger. Risikoen ved at bruge nikotinprodukter til rygestop er minimal i forhold til risikoen ved at ryge eller dampe, så et nikotinerstatningsprodukt som nikotintyggegummi er klart at foretrække for din sundhed.Bivirkninger ved nikotintyggegummi
Selvom der ved raske personer ikke er risici ved at bruge nikotintyggegummi til rygestop, kan du opleve bivirkninger, som f.eks.- Irritation i mundhule/hals
- Hikke
- Hjertebanken
- Kvalme
- Sure opstød
- Mavegener
Hvilken styrke nikotintyggegummi skal jeg vælge?
Hvis du ryger mindre end en pakke cigaretter om dagen, anbefales vi at du starter med 2 mg tyggegummi. Husk på at nikotin er afhængighedsskabende i alle former, og at mængden af nikotin i nikotintyggegummiet skal hjælpe dig af med afhængigheden under dit rygestop. Ryger du derimod mere end en pakke om dagen, eller oplever du ikke nogen effekt med et nikotintyggegummi på 2 mg, kan du med fordel skifte til et nikotintyggegummi på 4 mg som eksempelvis Nicotinell Fruit Tyggegummi 4mg. Et nikotintyggegummi i sig selv er dog ikke nok for alle. Det kan være nødvendigt at supplere nikotintyggegummi med andre nikotinpræparater som f.eks. et nikotinplaster.
Hvor meget nikotintyggegummi om dagen?
Et nikotintyggegummi er et medicinsk produkt, og vi anbefaler derfor altid, at du følger anvisningerne på indlægssedlen. Hvor meget nikotintyggegummi om dagen du må få er forskelligt alt efter hvor mange mg nikotin, der er i produktet. Er du under 15 år, gravid eller ammende, skal du som før nævnt altid have en snak med din læge før du starter med nikotintyggegummi eller andre nikotinpræparater.
Hvordan virker nikotintyggegummi?
Nikotintyggegummi er et hurtigtvirkende nikotinerstatningsprodukt, der lindrer den akut opståede rygetrang. Nikotinen fra tyggegummiet optages i kroppen, uden at man udsætter den for tjæren, kulilten og alle de andre mange skadevoldende partikler, som du finder i f.eks. cigaretter. Ligesom det generelt gælder med medicinske produkter, så er det vigtigt, at du bruger nikotintyggegummiet korrekt for at opnå den ønskede effekt.
Sådan anvender du nikotintyggegummi:
Sådan anvender du nikotintyggegummi:
- Tag tyggegummiet i munden.
- Tyg langsomt på tyggegummiet indtil du oplever en intens smag.
- Stop med at tygge, og lad tyggegummiet hvile mellem kinden og tandkødet. Når du stopper med at tygge, giver du kroppen tid til at optage nikotinen via mundens slimhinder.
- Når smagen opleves mindre intens, skal man begynde at tygge tyggegummiet igen, indtil smagen igen opleves intens.
- Herefter gentages punkt 3 og 4, indtil ens rygetrang er væk. Rutinen kan gentages i op til 30 minutter, hvorefter tyggegummiet skal smides ud.
Kan man få kræft af nikotintyggegummi?
Nej. Nikotin er en almindelig kemisk forbindelse, der findes i tobaksplanter. Nikotintyggegummi indeholder altså ikke alle de andre skadelige stoffer, du finder i tobak. Nikotinen i cigaretter og tobak bruges udelukkende til at skabe afhængighed af produktet, men har ikke nogen umiddelbare risici for kræft.
Nikotintyggegummi, graviditet og amning
Nikotin og rygning påvirker fosterets hjerte og det nyfødte barns åndedræt. Nikotin og rygning bør derfor undgås ved graviditet og amning. Er du gravid eller ammende anbefaler vi derfor, at du taler med din læge, før du anvender nikotintyggegummi eller andre nikotinpræparater ved rygestop eller som erstatning for tobak.
Husk at du altid er velkommen til at komme forbi dit lokale apotek og få gode råd og vejledning om dit rygestop. Hvilke produkter virker godt sammen? Hvad indeholder nikotintyggegummi? Hvilke bivirkninger findes der? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.
Husk at du altid er velkommen til at komme forbi dit lokale apotek og få gode råd og vejledning om dit rygestop. Hvilke produkter virker godt sammen? Hvad indeholder nikotintyggegummi? Hvilke bivirkninger findes der? Du må aldrig gå på kompromis, når det handler om din sundhed. Spørg hellere på apoteket en gang for meget end en gang for lidt. Du kan komme direkte ind fra gaden og tale med en sundhedsfaglig, der både har uddannelsen og erfaringen til at rådgive dig.