Rygning Rygning
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Sådan får du succes med rygestop

Tobaksrøg indeholder flere end 7.000 forskellige stoffer. Blandt andet nikotin, som skaber en afhængighed. Rygning er også forbundet med vaner og mønstre. Mange synes, at vanerne er de sværeste at vinde over, for afhængigheden kan du få hjælp til at dulme.
23% af den voksne danske befolkning ryger. Er du en af dem? Tænker du af og til på, hvordan det har indflydelse på dit helbred? Oplever du måske, at du hoster, er ekstra forpustet – eller har forhøjet blodtryk? En god snak om risici, sygdomssymptomer og hjælp til rygestop har hjulpet rigtig mange, og alle tre ting kan du få på apoteket. Men først og fremmest handler det om at være motiveret til at tage beslutningen, og vejen til gode beslutninger er tit viden om, at du ikke er alene. Om risici ved at ryge, om effekten af rygestop, og om, hvor nemt/svært et rygestop er.

Se et udvalg af rygestop produkter, der kan hjælpe dig med rygestop.

Fakta om rygning

Ingen kan være i tvivl om, at rygning skader helbredet. Advarslerne på cigaretpakker taler deres tydelige sprog, og det er ikke tomme trusler. Rygning er hvert år skyld i 13.600 dødsfald, når andre risikofaktorer er fraregnet, og det gør rygning til Danmarks største dræber. 

Det er især de ca. 70 kræftfremkaldende stoffer i tobak, der er farlige. Én ting er de stoffer, der dokumenteret øger risikoen for kræft. Noget andet er nikotin, der en saft, som naturligt findes i tobaksplanter. Nikotinen stimulerer kroppen, så belønningscentret i din hjerne frigiver dopamin, som er et signalstof, der udløser en lykkerus af glæde, tilfredshed, velvære, fred og ro i kroppen. Hjernen lærer lynhurtigt, så når først du er begyndt at ryge, efterspørger den sin lykke-trigger.

Rygestop: Det er aldrig for sent

Rygestop nedsætter risikoen for blodpropper, mindsker risikoen for at få cancer, bremser udviklingen af KOL og forbedrer både kondition, smags- og lugtesans. Det er aldrig for
sent at få gavnlige effekter af sit rygestop, men mange bliver forbløffede over, hvor hurtigt kroppen rent faktisk kvitterer.

 Gevinsterne ved rygestop over tid

   Gevinst
Efter 20 minutter Blodtryk og puls er normaliseret.
1 døgn Risikoen for blodpropper er mindsket. Lungerne begynder at rense sig selv, og det kan give hoste.
3 døgn Iltoptagelsen og vejrtrækningen bliver bedre.
2 uger - 3 måneder Kredsløbet bliver gradvist bedre.Lungerne kan bedre bekæmpe infektioner.
3-12 måneder Frugtbarheden bliver bedre. Du hoster mindre. Du sover bedre. Vejrtrækningen er lettere.
1-2 år Risikoen for at få en blodprop er halveret.
5 år Risikoen for nogle kræftformer er halveret i forhold til rygere (lunge, mund, hals, spiserør, blære, livmoderhals og bugspytkirtel). Risikoen for at få en blodprop er nu den
samme som en, der aldrig har røget.
10-15 år Risikoen for at få kræft i luftvejene er næsten den samme som hos en ikke-ryger.
Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kombiner nikotinerstatning og rådgivning

Nøglen til at få succes med et rygestop er at kombinere nikotinerstatning med kompetent rådgivning.

Nikotinerstatning lindrer abstinenser som irritation/dårligt humør, hovedpine, træthed, koncentrationsbesvær, generel uro plus forstoppelse og kvalme. Det er vigtigt, at du tager den rigtige dosis. Hvis du tager for lidt, så får du ikke nikotin nok til at dulme abstinenserne, og det øger risikoen for at falde tilbage til cigaretterne. Omvendt så skal du heller ikke tage for meget, for det handler jo netop om, at du skal slippe af med din nikotinafhængighed. 

Typisk er der brug for nikotinerstatning i op til seks måneder, og heldigvis er der masser af hjælp til at lægge den plan, der virker for dig. Du kan altid tale med apoteket om gode tips til rådgivning om rygestop.

Her er eksempler på, hvor du kan få rådgivning:

  • Kommunen: Næsten alle kommuner tilbyder – gratis – hjælp til at blive røgfri. Du kan deltage i et rådgivningsforløb som medlem af en gruppe, eller du kan få rådgivning på tomandshånd. Ring på 80 31 31 31 eller klik ind på stoplinjen.dk, hvor du indtaster region og kommune – og får svar på, hvor du kan deltage i et rygestopforløb tæt på dig.
  • Stoplinjen.dk: Til dig, der sidder hjemme bag skærmen og har brug for inspiration til at teste f.eks. din motivation og afhængighed, få tips til at komme i gang med projekt røgfri – og ikke mindst gode råd til, hvordan du holder fast, når du er ved at falde i.
  • Appen e-kvit: Gratis rygestop-program, der med skræddersyede tips, opmuntringer, øvelser og videoklip gør det nemmere for dig komme gennem dit rygestop (appen er udviklet af Danmarks Apotekerforening, Kræftens bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune)
  • Appen XHALE: Gratis rygestop-program designet til unge. Sender dagligt personlige push- eller SMS-beskeder, øvelser og videoer, og der er en blog til udveksling af erfaringer (appen er udviklet af Kræftens Bekæmpelse).

Sådan bruger du dine rygestop produkter

  Vejledning
Nikotintyggegumme Tyg langsomt – ca.10-15 gange og lad derefter tyggegummiet hvile under tungen eller i kinden. Gentag indtil din rygetrang er væk. Efter ca. 30 minutter er smag og nikotin opbrugt.
Depotplaster Frigiver nikotin gennem huden over 16 eller 24 timer, og du skal sætte et nyt plaster på hver dag (husk at placere plastret et nyt sted hver gang).
Inhalator Skal bruges inden for 12 timer, når du har åbnet den, og du suger nikotinen ind i munden med lette eller dybe sug, så nikotinen kommer ud i kroppen via mundens slimhinder.
Mundhulespray Lindrer lynhurtigt rygetrangen, og de første 1-6 uger skal du bruge 1-2 pust hver halve eller hele time, hvorefter du kan nedsætte dosis (husk, at du ikke må inhalere, når du sprayer).
Sugetablet Skal flyttes regelmæssigt fra side til side i munden, og du må hverken spise eller drikke, mens du suger på tabletten (maks. 15 tabletter om dagen de første 1-6 uger, og derefter nedsættes dosis).
Næsespray Tryk pumpen hurtigt/kraftigt ned, mens hovedet er lænet bagover (maks. ét pust i hver næsebor to gange i timen) – og snus ikke ind imens.
Resoriblet Er mikro-tabletter, du lægger under tungen, hvor de opløses i løbet af ca. 30 minutter og spreder nikotin til kroppen via mundens slimhinde (tag maks. 40 tabs om dagen de første tre måneder og trap herefter ned).
 Ovenstående er den korte liste. Læs altid indlægsseddlen inden du benytter dit nikotinprodukt.