Produkter på apoteker-hylder
Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Ekspertviden

Pas på med misbrug af håndkøbslægemidler

De fleste er meget opmærksomme på anvendelse, virkning, mulige bivirkninger, misbrug og risiko for afhængighed, når
det gælder receptpligtige lægemidler. Mens holdningen kan være lidt anderledes, når det gælder håndkøbslægemidler –
måske fordi de er tilgængelige overalt. Læs med her og få nyttig viden om, hvor du skal passe på.

Farmaceut Signe Schou møder problemet ofte. ”Faktisk er det dagligt, jeg møder borgere, der løbende kommer for at købe deres foretrukne produkt. De to topscorere er Treo og Kodimagnyl,” refererer Signe, der her guider dig igennem de risici og farer for skader, der kan være forbundet med nogle af de helt almindelige håndkøbslægemidler.

Bruger du håndkøbslægemidler korrekt?

Håndkøbslægemidler skal bruges korrekt for at få den ønskede virkning og færrest mulige negative virkninger. Det vil sige ikke for meget, ikke for længe og ikke uden at have behov. Hvis håndkøbslægemidler bliver misbrugt, kan det medføre både afhængighed og skader.

”Når du køber lægemidler på apoteket, har du den fordel, at du står over for en fagperson, der ved noget om det lægemiddel, du køber. Men mange andre butikker, lige fra tankstationer til kiosker og supermarkeder, er godkendt af Lægemiddelstyrelsen til at sælge håndkøbslægemidler. Når du køber sådanne steder, har du kun indlægssedlen at støtte dig til,” understreger Signe Schou.

”Husk, at alle smertestillende midler med acetylsalicylsyre indebærer både risiko for mavesår og for livstruende forgiftning, hvis de bliver misbrugt.”

Svage smertestillende midler

”Smertestillende håndkøbsmidler er noget, der bliver købt rigtig meget af til behandling af kortvarige smerter og feber. I 2013 blev der indført den begrænsning, at i håndkøb måtte disse midler kun sælges i pakninger med 20 tabletter for at nedbringe antallet af personer – hovedsageligt unge piger – der tog en overdosis for at begå selvmord. Indtil 2023 kunne man stadig købe ubegrænset antal pakker på apoteket, men i dag kan man maksimalt købe to pakker á 20 stk. Dog er det muligt at købe to pakker af fx tre forskellige typer, og oveni kan man frit handle på flere apoteker. Så det er stadig nemt at købe et stort antal,” pointerer Signe, der her gennemgår de smertestillende håndkøbslægemidler, du skal være varsom med.

Paracetamolbliver altid kaldt førstevalg, fordi det tåles rigtig godt. Derfor kan det måske være tillokkende at bruge netop et middel med paracetamol, hvis man af en eller anden årsag er af den opfattelse, at man kan behandle smerter, inden de opstår. Men hvis du over en længere periode tager paracetamol dagligt, kan det give organskader og forgiftning. Blot ved en lille overdosis på 10-15 gram kan der efter 1-3 døgn komme livsfarlige forgiftningssymptomer, som forværres, hvis du drikker alkohol.

Ibuprofen er også et populært smertestillende middel. Det tilhører typen NSAID, og bliver brugt til behandling af smerter, hvor der også er en inflammation, som det fx er tilfældet ved visse gigtsygdomme. Men overforbrug af NSAID, fx for at forebygge smerter, indebærer risiko for mavesår.

Brusetabletten Treo er et populært middel mod smerter. Nogle synes, det er nemmere at drikke en opløsning i stedet for at tage et par tabletter, og virkningen indtræder hurtigere, end hvis du tager en tablet. Treo indeholder acetylsalicylsyre, der er af typen NSAID, ligesom Ibuprofen. Men Treo indeholder også koffein (som også kendes fra fx kaffe), der er et rusmiddel, og virker opkvikkende. Derfor bliver nogle fristet til at bruge Treo af den årsag, men store mængder koffein kan give fx kvalme, diarré, hjertebanken, hovedpine, rastløshed og søvnløshed. OBS: Panodil har også lanceret en variant med koffein.

Kodimagnyl indeholder også acetylsalicylsyre af typen NSAID, og så indeholder de kodein. Kodein bliver i leveren omdannet til morfin, hvilket giver den smertestillende effekt, men morfin er også vanedannende. Derfor kan man opleve at udvikle afhængighed af kodimagnyl på grund af kodein-indholdet.

Generelt skal du være opmærksom, på, at hvis du bruger smertestillende lægemidler for at lindre og/eller forebygge hovedpine mere end 10 dage om måneden, kan du få det, man kalder medicinoverforbrugshovedpine – dvs. kronisk hovedpine.

Næsespray

Næsespray er et populært håndkøbslægemiddel blandt danskerne. ”En næsespray kan redde både nattesøvn og trivsel, når du er forkølet, og har tilstoppet næse. På indlægssedlen står der, at du maksimalt må bruge næsespray tre gange dagligt i maksimalt 10 dage. Årsagen er, at der ellers er risiko for en såkaldt ”rebound effekt”, hvilket betyder, at slimhinderne i næsen bliver irriterede, så næsen stopper eller løber – dvs. præcis de symptomer, du behandlede for. Undgå derfor at falde for fristelsen til at bruge næsespray forebyggende eller ved det mindste symptom på tilstoppet næse,” lyder opfordringen fra Signe Schou, der i stedet anbefaler at tale med lægen om andre løsninger, hvis du generelt er generet af forsnævring i næsen.

Midler mod transportsyge

”Håndkøbslægemidler mod transportsyge (når du kører, sejler eller flyver) er mærket med en rød advarselstrekant, fordi de indeholder en særlig type antihistamin, der er sløvende. Nogle kan finde den følelse attraktiv, men i store mængder kan midlerne medføre bevidsthedssvækkelse, hallucinationer og eufori – og ultimativt udvikle psykisk afhængighed af de sløvende antihistaminer. Derfor er det en rigtig dårlig idé at misbruge midler mod transportsyge, og af den årsag sælges de kun i pakker á 10 stk. Større pakninger, og andre typer sløvende antihistaminer, er af samme grund blevet receptpligtige.”

Midler mod forstoppelse

”For at forebygge forstoppelse, eller for at stimulere afføringen i forsøg på at holde vægten nede, kan en nærliggende løsning være at tage afføringsmidler fast”, men det fraråder Signe. ”Hvis afføringen bliver stimuleret for meget, giver det risiko for væskemangel i kroppen. Og det kan man blive træt, mat og diffus af, fordi det forstyrrer elektrolyt- og saltbalancen. Man kan også komme til at mangle vitaminer og mineraler.”

Midler mod diarré

”Der skal et meget stort overforbrug til, for at midler mod diarré får en anden virkning end den tilsigtede,” beroliger Signe, ”men ved meget store doser kan diarrémidler give en euforisk oplevelse, som nogle finder attraktiv. Dog løber man en stor risiko, for en reaktion kan også være problemer med at trække vejret, og hvis personen samtidig tager anden medicin, kan overdosis af diarrémidler påvirke hjerterytmen.”

Fortrydelsespiller

En fortrydelsespille er nødprævention, som kan redde dig fra uønsket graviditet, hvis du har haft ubeskyttet samleje. Men Signe møder ofte unge piger, der misbruger pillerne ved at bruge dem som prævention, og det bekymrer. ”Pillerne indeholder en stor dosis svangerskabsforebyggende hormon, og det giver bivirkninger som træthed, hovedpine, brystspænding, blødning fra skeden, underlivssmerter og forstyrrelse i menstruationscyklus. Samtidig bliver 1-2% gravide trods pillen. Det siger sig selv, at for hyppig brug af fortrydelsespiller vil være en stor belastning for kroppen, så få i stedet styr på en god præventionsmetode,” lyder opfordringen fra Signe.”

Nikotinprodukter

”Det er tankevækkende, at mange rygere kommer ud af et tobaksmisbrug blot for at blive afhængige af nikotinprodukter. Selvom det ikke er tobak, så er det stadig nikotin, som både er vanedannende, og skader sundheden,” pointerer Signe Schou.

Sådan kommer du ud af din afhængighed

Alle vaner er svære at komme af med. Det gælder også, hvis du har vænnet dig til at misbruge et håndkøbslægemiddel. Derfor er Signe Schous råd: ”Tag en snak med din læge, så I sammen kan lægge en plan for, at du ganske langsomt vænner dig af med at bruge midlet.”

Mere at vide

To gode steder at læse om konkrete lægemidler og se den aktuelle indlægsseddel er indlægsseddel.dk og min.medicin.dk. Vil du gerne læse om brug af medicin, medicinsk behandling, medicinmix, medicinsk ordbog, substitution og den slags, kan du finde det under ”medicin” på apoteket.dk. Husk, at du altid er velkommen på apoteket, hvor du uden tidsbestilling – og helt gratis – kan tale med en fagperson, der har farmaceutisk viden.

Billede af Signe Schou på apoteket
Signe Schou
Farmaceut og souschef på Dalgas Boulevard Apotek, Frederiksberg

Signe blev færdiguddannet som farmaceut i 2008, og har mange års erfaring i at rådgive borgere, der kommer ind på apoteket. Hun har masser af eksempler på faste kunder, der kommer højfrekvent ind på apoteket for at købe et bestemt håndkøbslægemiddel. ”Vi har pligt til at rådgive og informere borgerne om lægemidler, så når vi oplever et stort forbrug af et håndkøbslægemiddel, forklarer vi, hvorfor og hvordan, misbrug af midlet potentielt kan skade.”