Har du gjort din mund glad i dag?
Og vidste du, at man faktisk kan blive syg, hvis spytproduktionen svigter?
At blive tør i munden er en følelse, vi alle kender. Det sker helt naturligt, hvis vi løber, cykler hurtigt eller dyrker andre former for sport, hvor vi bliver forpustet. Men visse sygdomme, og nogle typer medicin, giver decideret mundtørhed. Og det er et problem for en mund, der hvert døgn er vant til, at spytkirtlerne producerer 1-2 liter spyt. Dit spyt har flere opgaver. Det blødgør maden, så den kan glide ned gennem spiserøret, og det indeholder nogle enzymer, som nedbryder kulhydraterne i maden. Og så stimulerer spyt også din smagssans. Så spyt har med andre ord betydning både for, hvordan maden smager, og hvordan du fordøjer den.
Men ikke nok med det. Spyt betyder også, at du kan bevæge tungen frit – og dermed tale. Endnu en fordel! Men det vigtigste i relation til mundens hygiejne er, at spyt renser. Det skyller helt automatisk madrester og mikroorganismer af tænderne, og det er med til at beskytte tænderne mod caries og paradentose. Så vær glad for dit spyt!
Tandbørstning – sådan gør du
Man skal som bekendt aldrig gå ned på udstyr. Det gælder også mundhygiejne, og det allervigtigste er tandbørsten. En god tandbørste skal kunne komme ind overalt, og der er rigtig mange små revner og kringelkroge mellem dine tænder. Elektriske tandbørster kan designes til at snurre godt og grundigt rundt omkring alle tændernes flader, men du kan sagtens opnå god tandbørstning med en manuel tandbørste.
Hemmeligheden er, at du skal vælge en børste med mange og bløde hår. Jo flere hår, jo bedre kommer tandbørsten ind overalt. Og sammen med sådan en tandbørste skal du vælge at bruge tandpasta med flour, der beskytter mod caries. Tricket er, at du skal efterlade mest mulig flour på tænderne. Det gør du ved at skylle mindst mulig af tandpastaen ud af munden, når du har børstet tænder. Du skal børste dine tænder to gange om dagen – dvs. typisk morgen og aften – og du skal gøre det rigtigt:
- Systematik: Børst tænderne i samme rækkefølge hver gang – fx opdelt i fire områder. Så er du sikker på, at du ikke glemmer nogen.
- Bevægelser: Små og nænsomme cirkelbevægelser er bedst i stedet for at file energisk frem og tilbage
- Nøjagtighed: Hav fokus på området langs tandkødsranden, for lige netop her samler der sig mange urenheder
- Tålmodighed: En god tandbørstning tager to minutter.