Gode råd mod forstoppelse
Afføringsvaner er meget individuelle. Nogle går på toilettet flere gange om dagen, mens andre har det fint med hver anden dag. Du kan have forstoppelse, hvis du oplever en eller flere af disse symptomer:
- Du er på toilettet mindre end tre gange om ugen
- Din afføring er knoldet og hård
- Du oplever smerter under toiletbesøg
- Du skal presse meget hårdt under toiletbesøg
- Det føles som om tarmen ikke bliver tømt, maven er udspilet, og du har luft i maven.
Årsager til forstoppelse
Alle kan opleve problemet, men hyppigheden stiger generelt i takt med alderen. Hvis du af og til får forstoppelse, kan det skyldes noget så simpelt som livsstil, for både kost og motion har stor indflydelse. Men forstoppelse kan også være en bivirkning ved medicin såsom midler mod depression, smerter og halsbrand. Andre årsager er visse sygdomme som fx diabetes, sklerose og Parkinsons sygdom. Og noget så harmløst som ferie, travlhed, graviditet og amning eller andre årsager til, at du udsætter eller undertrykker din toilettrang, kan også få fordøjelsen til at gå i stå.
Skånsom behandling til børn og voksne
Den bedste behandling er altid forebyggelse. Så hvis du har tendens til forstoppelse, skal du allerførst prøve at ændre på nogle af de ting, der kan udløse hård og træg afføring. Hvis det ikke hjælper at øge mængden af vand, fibre og motion – eller at få ustressede og gode toiletvaner – så prøv med et afføringsmiddel. Der findes forskellige slags. Nogle stimulerer musklerne i tarmen, og nogle binder vand i afføringen, så den bliver mindre tør og nemmere glider igennem. Spørg på apoteket, så er du sikker på at få god rådgivning og hjælp til at vælge det rigtige afføringsmiddel.