Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Sund viden fra apoteket

Er flåter farlige?

Flåter skal du være opmærksom på – men ikke bange for. Et flåtbid er kun farligt, hvis flåten er smittebærer af en sygdom, som den kan overføre til mennesker og dyr. Men risikoen er meget lille. Kun i 2% af tilfældene bliver man syg på grund af et flåtbid. Alligevel er det en god idé at vide, hvad du skal gøre, hvis du opdager, at du er blevet bidt.
Der er flåter overalt i Danmark, hvor der er tæt vegetation og fugtigt miljø. Det kan være i skov, krat – men også i parker og villahaver med tæt og høj vegetation. Alt over 5 grader, synes flåter, er lunt nok til at være aktive, så der er også risiko for flåtbid uden for sommersæsonen. 

Fakta om flåten

Flåten er en mide, der lever af at suge blod. Globalt findes der 900 arter, men her i Danmark er det først og fremmest skovflåten, der er udbredt. Hoved og krop på flåten er ikke adskilt, og i normal størrelse er den kun 2 mm stor, så den nærmest ligner et sort knappenålshoved med 8 sorte ben. Udviklingen fra æg til voksen flåt tager ca. tre år, og består af tre faser: 
  • Når en voksen hun-flåt har spist sig mæt i et blodmåltid, falder den af sit værtsdyr, og lægger 2000-3000 æg på jorden. Æggene udklækkes i løbet af 14 dage, og bliver til larver. Larverne ligger og venter på et lille værtsdyr, hvor de suger blod, og efter 2-3 dage falder de ned på jorden. Her ligger de et år, før de bliver til nymfer.

  • Nymfer kan kravle op på planter og buske, hvorfra de kan fæstne sig på et værtsdyr. Her suger de blod 3-4 dage, hvorefter de falder af, og ligger i vegetationen, indtil de bliver voksne flåter enten samme år eller året efter.

  • Voksne han- og hunflåter sidder i høj vegetation og venter på et egnet værtsdyr, og de har en forkærlighed for rådyr. Hannernes ærinde er at finde en hun, de kan parre sig med. Hunnen derimod er kommet for at suge blod i 7-10 dage, hvilket mangedobler hendes størrelse, så hun kan blive helt op til 1,5 cm lang.

Fjern flåten – og hold øje

Hvis du opdager en flåt på huden, så fjern den hurtigst muligt. Der går nemlig som regel over 24 timer, før den overfører eventuelle sygdomme til din krop. Du kan bruge en flåttang, en pincet eller bare neglene. Træk og/eller vrid flåten, så den slipper. Og gå ikke i panik, hvis der sidder et lille stykke tilbage, for i løbet af et par dage falder det ud af sig selv. Hold derefter øje med bidstedet den næste måned. Hvis der kommer rødt udslæt, der breder sig i en cirkel rundt om biddet, så skal du kontakte lægen. Vigtigt: Hvis du har været i skoven, eller ude i anden vegetation, men ikke har set en flåt, så skal du også være opmærksom på, om du får udslæt. For flåten falder af din krop, når den har spist sig mæt i blod. Vær især opmærksom på fugtige, varme steder som armhuler, lysken, knæhaser og hovedbunden. 

Flåtbårne sygdomme

Den mest udbredte flåtbårne sygdom er borreliose, som flåten kan smitte med, hvis den har Borrelia-bakterien i sin tarm. Bakterien vandrer fra flåtens tarm til dens spyt, og herfra kan den komme ind i kroppen på flåtens værtsdyr – dvs. fx en hund, en kat eller et menneske. Ud over infektion omkring bidstedet, der viser sig som rødme, kan infektionen sprede sig til fx hjernen, og det kan udløse hovedpine, stivhed i nakke/ryg, nervesmerter og muskellammelser i ansigtet. Borreliose kan kun smitte ved flåtbid, så du kan ikke blive smittet af din hund, kat eller et menneske. Behandling med antibiotika er effektiv, så det er kun i ganske få tilfælde, skaderne bliver kroniske. 

En anden flåtbåren sygdom er TBE, som står for Centraleuropæisk Hjernebetændelse. I Danmark er det fortrinsvis på Bornholm, der er registreret smitte med TBE, men der har også været nogle få tilfælde i resten af Danmark. Hvis du bliver bidt af en flåt, der er bærer af TBE-virus, så kan smitten blive overført i løbet af få minutter. Jo længere flåten sidder på din hud, og suger blod, jo mere virus kan den overføre. Så igen handler det om at få flåten fjernes hurtigt. Hvis du er blevet smittet, vil du efter 1-2 uger opleve noget, der ligner influenza. De fleste nøjes med det, men i ganske få tilfælde kan TBE udløse infektion, der ligner hjernehinde- og/eller hjernebetændelse. Der er ingen specifik behandling af TBE, når du først er blevet smittet, men du kan mindske risikoen for insektbid og TBE ved at benytte dig af insektafvisende midler såsom spray og creme. Derudover kan det anbefales at få en TBE-vaccination, hvis du lever i Danmark eller andre risikoområder.

OBS

Skal du i skoven eller ud i højt græs?

Forebyg flåtbid ved at tage lange bukser, strømper og støvler på, så flåterne ikke har direkte adgang til din hud.