Del artikel Del på Facebook Del på LinkedIn
Apoteket anbefaler

Er din tarm sund?

Hvor stor betydning har dine tarme for din sundhed? Bidrager tarmens bakteriesammensætning til kronisk sygdom og dårligt humør? Hvad er status for dine tarmbakterier? Har du de rigtige, og har de en god balance?
Der har i mange år været fokus på tarmbakteriers rolle i relation til sygdom og sundhed. Allerede i det 4. århundrede brugte kineserne Yellow Soup (dvs. menneskeafføring) til at behandle patienter med voldsom diarré. Og ”lægekunstens fader” Hipokrates fra det antikke Grækenland sagde, at de fleste sygdomme kommer fra vores tarme. 

Sammensætningen af mikroorganismer i tarmen er kompleks, og forskerne jagter svar på rigtig mange spørgsmål. Men hvad er et mikrobiom egentlig, og hvordan arbejder det?

Fakta om mikrobiomet

Tarm-mikrobiomet er din tarmflora, som er et komplekst, og helt unikt, system af mikrober – dvs. bakterier, vira og svampe. Tarmens opgave er at nedbryde de fødevarer, du spiser, så kroppen kan få gavn af den energi og næring, maden indeholder. Helt basalt er mikrobiomet altså interessant, fordi det er nøglen til at lære om fødevarers potentiale som ernæring og dermed overlevelse. 
Men fordi det komplicerede system af mikrober nemt kan ændre balance, så har tarmmikrobiomet også indflydelse på, hvordan vi overlever – dvs. om vi får sygdomme, eller bevarer både den mentale og fysiske sundhed. Mirkobiomet indeholder 1-2 kilo mikrober, og deres totale samspil er vigtigt. Men det er bakterierne, vi ved mest om. Hvert menneske har over 50.000 milliarder tarmbakterier, og kombinationen er helt individuel fra person til person, hvilket understreger, hvor komplekst mikrobiomet er. 

Livsstil og mikrobiota

Kan du selv påvirke din tarm fx via livsstil? Svaret er ja. Forskerne er helt sikre på én ting:  Diversitet er godt. Jo flere forskellige bakterier i tarmen, jo sundere er den. Det kan du selv påvirke ved at spise så varieret som muligt. Og når vi nu er i gang med de gode råd om, hvordan din mad påvirker din tarm, så skal fibre også have godt ord med på vejen. Tarmbakterierne omdanner nemlig fibre til gavnlige fedtsyrer og andre stoffer, der styrker sundheden. Så derfor lyder eksperternes anbefaling at spise masser af grønsager, frugt og andre fødevarer med højt fiberindhold. 


Hvad kom først: Hønen eller ægget?

Forskerne ved, at sammensætningen af tarmens mikrobiota (mængde og mangfoldighed af bakterier) bliver påvirket i forbindelse med sygdom. Men hvad kom først? Ændringen i mikrobiotaen eller sygdommen? Med andre ord: Er ubalancen i mikrobitotaen en årsag eller et symptom? Hypotesen som driver forskernes arbejde er, at et tarm-mikrobiom i ubalance trigger medfødte genetiske sårbarheder, som er en latent disponering for visse sygdomme. I kikkerten er fx fedme/anoreksi, diabetes (både type 2 og type 1), depression, hjerte-kar-sygdomme og demens. 

Test dig selv

I dag er eksperternes muligheder for manipulation af tarmbakterier at bruge fæcestransplantation eller pre- og probiotika. Men hvad bliver fremtidens muligheder? Kommer man til at kunne diagnosticere mikrobiotaen minutiøst, og kommer man til at kunne manipulere den i balance via målrettet og individuel kostvejledning?

Hvad nu, hvis du kan få en status på dit tarm-mikrobioms balance inkl. anbefalinger til, hvordan du via kosten kan påvirke balancen positivt? Et dansk firma har udviklet en test, som via en afføringsprøve giver et øjebliksbillede af din tarms biodiversitet. 
  1. Du vælger en uge, hvor du har tid til at registrere, hvad du spiser i fem dage.
  2. Efter de fem dage tager du en afføringstest derhjemme.
  3. Prøven bliver sendt til et laboratorium, der foretager en mikrobiom-analyse, som munder ud 1 GB data om, hvilke gavnlige og skadelige bakterier, du har i tarmen.
  4. Efter 3-4 uger får du en komplet DNA-analyse af dit mikrobiom. Rapporten giver dig overblik over dine tarmbakterier og deres indbyrdes balance. Oveni får du personlige anbefalinger til, hvordan du via ændring af kost- og motionsvaner kan genstarte dit tarm-mikrobiom og derved genskabe balancen.

Du bestiller testen på unseenbio.dk eller gennem en af deres forhandlere. Herefter opretter du en profil på deres hjemmeside, og så er du klar til at gå i gang.

Der er ingen tvivl om, at der er et enormt potentiale i at udvikle målrettet diagnosticering og modulering af tarmens bakterier med henblik på at styrke sundheden. Vær opmærksom på, at testen fra unseenbio.dk ikke er en medicinsk diagnose, men et godt hjælpemiddel til dig, der er interesseret i at optimere din tarms sundhed. Og det positive er, at tarmen er nem at modificere. Til gengæld er mikrobiomet så komplekst, at der ikke er nogen nem standardløsning på ubalance i tarm-mikrobiotaen.

Fakta

Virksomheden bag den nye mikrobiomtest er dansk. De baserer deres arbejde på den nyeste viden inden for mikrobiomområdet, og har formuleret en vision og en  mission:

Vision: Vi vil øge bevidstheden om vigtigheden af tarmsundhed som et middel til at forebygge sygdom 

Mission: At styrke mikrobiomet for at forbedre biodiversitetskrisen i tarmen 

Testen kan købes i mere end 15 lande hos Unseen Bios forhandlere – og altså nu også i Danmark, hvor mange af landets apoteker sælger testen, der giver et  øjebliksbillede af biodiversitets-scoren i dine tarmbakterier.