Brug for kosttilskud med kalk?
I de fleste danske hjem står der en eller flere former for kosttilskud. At holde sig sund og energifyldt kræver, at man får de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for, og det har danskerne heldigvis fokus på. Når du køber kosttilskud, står der altid på emballagen, at du skal huske, at kosttilskud ikke kan erstatte en varieret kost. Og det er, fordi du bliver, hvad du spiser. Så prøv at kigge på din kost. Spiser du varieret? Laver du mad fra bunden, eller køber du færdigretter? Og hvis I er en børnefamilie, bliver det så nemt de samme 3-4 retter, som du ved, børnene kan lide? I mange hjem er det ikke just fødevarer som fede fisk og masser af mejeriprodukter, der fylder køleskabet. Disse madvarer er gode kilder til kalk, men selvom du spiser varieret, så kan det sagtens være, at du tilhører en risikogruppe, der har brug for kalktilskud.
Fakta om kalk og risiko for underskud
Kalk bidrager først og fremmest til vedlige-
holdelse af normale knogler og tænder. Dernæst bidrager kalk til normalt energistofskifte, normal størkning af blodet, normal muskelfunktion og neurotransmission, fordøjelses-
enzymernes normale funktion plus celledelings- og specialiseringsprocessen. Det er rigtig mange funktioner, som er vitale for dit velvære og din sundhed. Sundhedsstyrelsen har formuleret officielle anbefalinger om, hvilke befolkningsgrupper, man anbefaler kalktilskud:
- Børn til og med 9 år, der fx er allergiske over for mælk og derfor slet ikke indtager mælk: 500 mg kalktilskud dagligt
- Alle over 10 år, der slet ikke indtager mælk: 750 mg kalktilskud dagligt
- Gravide, der ikke indtager hverken mælk eller mælkeprodukter: 500 mg kalk dagligt
- Personer over 70 år, plejehjemsbeboere og mennesker med øget risiko for osteoporose: 800-1000 mg kalktilskud kombineret med 20 μg D-vitamin hver dag.