Alle mennesker kan få problemer med stemmen
- Funktionelle – dvs. at måden, vi bruger stemmen på, er medvirkende til problemet
- Organiske – dvs. at der er kommet nogle forandringer i stemmelæbernes slimhinde enten af overbelastning eller pga. infektion eller begge dele
- Neurologiske, som er opstået på baggrund af en neurologisk lidelse eller fx en lammelse af den ene stemmelæbe
Er kriller i halsen og rømmetrang tegn på sygdom?
”Du behøver ikke at være syg, for rømmen kan faktisk være en dårlig vane. Mange kender nok det ubevidst at rømme sig, inden man tager telefonen, eller skal sige noget. Men rømmen kan fx også skyldes reflux (tilbageløb af mavesyre fra mavesækken til struben), spændinger i strubemusklerne, overbelastning af stemmen, allergi eller astma. Rømmetendens kan hurtigt blive en selvforstærkende ond cirkel. Når der kommer slim eller fremmedlegemer i halsen, er det en helt automatisk respons fra kroppen at udstøde det ved, at du hoster eller rømmer dig. Men den langvarige ubevidste vane kan irritere stemmelæberne, og de kan blive røde og hævede, hvilket kan medføre, at der dannes mere slim for at beskytte slimhinden. Og så bliver rømmen til endnu mere rømmen – dvs. at kriller har udviklet sig til et problem.”
Hvad er de typiske tegn på overanstrengelse af stemmen?
”De første symptomer på overanstrengelse kan være, at stemmen fx er træt, eller lyder en smule ru. Måske har du følelsen af spændinger/ømhed i halsen, en tør plet eller en klump i halsen, så du har brug for at rømme dig. Det kan også være, at din stemme knækker og forsvinder, eller at du ikke rigtig kan få styrke og gennemslagskraft i stemmen. Mange oplever, at stemmen næsten ikke kan holde til fx at læse en godnathistorie for børnene! Overbelastning af stemmen kan komme snigende, hvis du fx har et stemmekrævende job, taler i et miljø med baggrundsstøj og måske samtidig har fritidsinteresser, hvor du synger eller taler meget. Men overanstrengelsen kan også komme akut fx i forbindelse med en koncert, fest eller fodboldkamp, hvor du har skrålet om kap med de andre tilskuere. Sådan et akut traume kan give en blødning eller polyp i stemmelæbens slimhinde.”
Er der en kur mod overanstrengt stemme?
”Den bedste kur er at tie stille. Ikke bare et par timer men at holde 100% stemmehvile i et par dage, så stemmen kan hele. Hvis du har talt, råbt eller sunget kraftfuldt og længe, kan du nemlig have fået et ødem i stemmelæbens slimhinde, og hvis det ikke får ro til at hele, kan det over tid udvikle sig til såkaldte stemmeknuder, og så risikerer du, at stemmeproblemerne bliver mere langvarige. Måske tænker du: Kan jeg ikke bare hviske i stedet for at tie helt stille? Det vil jeg ikke anbefale, for når du hvisker, kan du komme til at presse og irritere stemmen yderligere. Så uanset om du er lærer, fitnessinstruktør eller synger i kor, så anbefaler jeg, at du ændrer nogle ting i din hverdag, så du kan få stemmehvile, og opsøger hjælp til at lære at anvende en bedre stemmeteknik.”
”Er hæshed farligt?
”I de kolde måneder skyldes hæshed ofte øvre luftvejsinfektioner, som kan give røde og hævede stemmelæber, men hæshed kan også skyldes måden, du bruger stemmen på. Hæshed er et symptom på, at stemmelæberne ikke svinger hensigtsmæssigt, at de er hævede eller af anden årsag ikke virker så godt, som de plejer. Stemmen kan være syg, selvom du ikke nødvendigvis føler dig syg. Hvis din stemme har lydt hæs i længere tid, har du måske vænnet dig til det. Det samme har din omverden, som ikke længere spørger ind til, om du er syg eller træt. Men hvis din hæshed varer mere end et par uger, bør du tjekkes af en øre-næse halslæge. Det er ikke altid, at hæshed giver gener eller irritation i halsen, så derfor er det vigtigt at reagere, hvis stemmens lyd forandrer sig.”
Kan børn og unge også få stemmeproblemer?
”Børn er mere disponeret for at udvikle stemmeproblemer end voksne, fordi slimhinden på barnets stemmelæber ikke er færdigudviklet før 10-års alderen. Det betyder, at den er mere modtagelig overfor mekanisk slid. De fleste børn færdes i skoler, på legepladser og i fritidsmiljøer, hvor der er meget støj. Jo mere støj, jo større risiko for, at børn råber og taler kraftigere, end deres stemmer kan holde til. Stemmeproblemer kan have konsekvenser for barnets kommunikation, trivsel og selvværd. Hvis du oplever, at dit barns stemme bliver hæs og udtrættet, så er det vigtigt at få en vurdering af en øre-næse-halslæge.”
Har ældre mennesker øget risiko for stemmeproblemer?
”Når vi bliver ældre, mister vi gradvist muskelmasse, og slimhinderne i hele kroppen bliver tyndere og mindre elastiske. Fordi stemmelæberne består af muskler og slimhinde, har denne aldring også betydning for stemmen, der kan blive svagere. Mange ældre er mindre fysisk aktive, og har dårligere kondition. Stemmen er afhængig af åndedrættet, som igangsætter lyden, og hvis kroppen er lidt svækket, vil det påvirke muskelstyringen af åndedrættet. En del ældre har måske et begrænset socialt liv, hvor de ikke taler med ret mange mennesker i løbet af en dag. For personer med almindelige aldersbetingede stemmeproblemer er den gode besked, at du selv kan gøre noget for at vedligeholde stemmen: Dyrk motion/gå en tur, læs højt fra en bog for at træne stemmen – gerne i mindst 15 minutter hver dag – og brug mine morgenøvelser, som er beskrevet i boksen om stemmegymnastik her i artiklen.”
Hvordan diagnosticerer og behandler man ”en syg stemme”?
”Øre-næse halslægen har et særligt kamera, som kan filme ned i halsen og visualisere stemmelæberne i bevægelse, mens du laver stemmelyd. Kameraet afslører, om der er forandringer i slimhinden, om stemmebåndene når sammen, og om de vibrerer frit. Lægen stiller diagnosen og sender henvisning til behandling hos fx en kommunal logopæd (talepædagog). Logopæden laver en udredning, som bl.a. indeholder en auditiv vurdering af stemmen med henblik på at identificere dysfunktioner og fejlfunktioner. Logopæden undersøger spændingsgraden i muskulaturen i bl.a. hals, nakke og kæbe, vurderer åndedrætsfunktionen, og spørger ind til personens stemmegener. Den grundige udredning fører til den bedst mulige behandling af den enkeltes stemmeproblem. Ofte vil behandlingen bestå af en kombination af stemmepleje, åndedrætsøvelser, afspænding/stræk, stemmeøvelser og implementering af nye stemmevaner.”
Kan jeg undgå at få stemmeproblemer?
”Du kan i hvert fald gøre rigtig meget for at undgå at overanstrenge din stemme,” siger Mette Lund Franck, der her giver 8 gode stemmeråd til dig, der af og til oplever at få stemmeproblemer.
- Undgå at råbe eller tale hen over baggrundsstøj
- Synk langsomt og drik en tår vand i stedet for at hoste eller rømme dig
- Gå hen til dem du vil tale med, og undgå at råbe fra et rum til et andet
- Læg mærke til om din stemme lyder/føles træt, eller om du er irriteret i halsen, for så er din stemme formodentlig slidt, og trænger til en pause
- Indlæg stemmepauser i din hverdag
- Lyt til din krop og afspænd eventuelle spændinger i kæbe, hals, nakke og skuldre
- Skru ned for telefonsamtaler og online-møder – og brug headset, for så regulerer du din stemmestyrke bedre
- Hvis du bruger din stemme i forbindelse med dit job, eller bare gerne vil have en god og sikker verbal formidling, så er det en god idé at konsultere en logopæd eller stemmepædagog, der kan hjælpe med målrettet stemmetræning.